Χρύσα Βέργη – «Flumen Vitae» Εγκαίνια

Χρύσα Βέργη – «Flumen Vitae» Εγκαίνια

Χρύσα Βέργη – «Flumen Vitae» Εγκαίνια 150 150 Evripides Art Gallery

Με εξαιρετική επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση εγκαινιάσθηκε, στην κατάμεστη από κόσμο Evripides Art Gallery, η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη «Flumen Vitae», η οποία θα είναι στη διάθεση του κοινού έως τις 4 Μαΐου 2019.

Στη λαμπερή βραδιά των εγκαινίων παρευρέθηκαν επιχειρηματίες, πολιτικοί, εικαστικοί, φίλοι και συνεργάτες της καλλιτέχνιδας, καθώς και πολλοί φιλότεχνοι και συλλέκτες, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τη νέα της δουλειά.

Μετά από 14 χρόνια, η Χρύσα Βέργη επανέρχεται με ατομική έκθεση στην Αθήνα, θέτοντας την αναζήτηση της «σταθερότητας» στο επίκεντρο της ζωγραφικής της. Το νερό πρωταγωνιστεί και πάλι αλλά με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, καθώς η αφαίρεση ως εικαστική προσέγγιση γίνεται αναγκαιότητα.

Ένα νέο θεματικό στοιχείο- έκπληξη- ο βράχος- εμφανίζεται στο έργο της, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της στιβαρότητας και της αντίστασης σε έναν ρέοντα κόσμο. Μια θεματική κορύφωση, που εντείνει την αντίθεση ανάμεσα στη ρευστότητα και την ύλη, ερμηνεύοντας αυτό το ισχυρό δίπολο της ζωής, ενώ ακόμη και η παλέτα των χρωμάτων της και η τονικότητα έχουν αλλάξει αισθητά υποδηλώνοντας μια προσωπική ενδοσκόπηση και εμβάθυνση στην εικαστική της γραφή.

Η δύναμη του ελληνικού τοπίου ενώνεται με την εκφραστική δεινότητα της καλλιτέχνιδας, οδηγώντας σε έργα με βάθος και ενάργεια, που χαρακτηρίζονται από την ενσυνείδητη επιλογή της «να κοιτά πάντα προς το φως», το οποίο ξέρει να μετουσιώνει, με δεξιοτεχνικό τρόπο, σε ζωγραφική πράξη.

Αναφερόμενη στα νέα έργα της Χρύσας Βέργηη  Δρ.Ιστορικός της Τέχνης –Τεχνοκριτικός, Οfficier des Arts et Lettres, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, υπογραμμίζει στον κατάλογο της έκθεσης:

«Πιστή  στο εικαστικό της ιδανικό, η Χρύσα κατορθώνει, πάντοτε, να ανανεώνει εκ των ένδον την  έμπνευση της, δίχως ποτέ να προδίδει  τις αρχές της ή και να παρασύρεται από τις απατηλές σειρήνες των, εκάστοτε, πρόσκαιρων συρμών. Η υπέρμετρη ευαισθησία της στο χρώμα και στο φως–κατεξοχήν συμπρωταγωνιστές στην εικαστική της πορεία –αποτελεί την υπέρτατη  εγγυήτρια δύναμη για την ιδιαίτερα έντονη και απόλυτα προσωπική σε ύφος  εικαστική της γραφή. Γραφή αλώβητη από κάθε επιτηδευμένο και, γι’ αυτό, παρασιτικό στοιχείο».

Από την πλευρά της, η δημοσιογράφος και Ιστορικός Τέχνης Στέλλα Σεβαστοπούλου αναφέρει για τη νέα έκθεση της Χρύσας Βέργη: «Το υδάτινο στοιχείο ερμηνεύεται μέσω μιας πιο εσωτερικής και εξπρεσιονιστικής διαδικασίας, λιγότερο επικεντρωμένης στη σχεδίαση κάθε φύλλου, κλαδιού, βότσαλου ή υδάτινου κυματισμού. Αντί αυτού, δίνει έμφαση στην αυτονομία της σύνθεσης, προσθέτοντας και αφαιρώντας στοιχεία για να εστιάσει στη φύση της τέχνης, αντί για την τέχνη της φύσης. Υπολείμματα και αναμνήσεις από παλαιότερα θέματα μπορεί να έχουν επανέλθει στην καινούργια δουλειά της Βέργη, αλλά έχουν  επαναπροσδιοριστεί.  Επιπλέον, ένα καινούργιο θέμα κάνει το ντεμπούτο του… ».