Έκθεση Σχεδίου Ελλήνων Καλλιτεχνών – «Σε Κλίμακα Σχεδίου»

Έκθεση Σχεδίου Ελλήνων Καλλιτεχνών – «Σε Κλίμακα Σχεδίου»

Έκθεση Σχεδίου Ελλήνων Καλλιτεχνών – «Σε Κλίμακα Σχεδίου» 150 150 Evripides Art Gallery

Εγκαίνια: Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017  Ώρα: 12.30

Το σημείο εκκίνησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως αποτυπώνεται μέσα από την δυναμική εξέλιξη της φόρμας πάνω στο χαρτί, απεικονίζεται στη νέα έκθεση «Σε Κλίμακα Σχεδίου», η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στις 12.30 στην Εvripides Art Gallery.

Πρόκειται για μια σειρά σημαντικών σχεδίων Ελλήνων καλλιτεχνών, παλαιότερων και σύγχρονων, από τον χώρο της ζωγραφικής και της γλυπτικής, τα οποία δίνουν την ευκαιρία στον θεατή να γνωρίσει και να προσεγγίσει το έργο του κάθε εικαστικού, από τα πρώιμα στάδια, έως την βαθύτερη ερμηνευτική διάσταση του έργου.

Το σχέδιο λειτουργεί ως αρχέτυπο της εικόνας, αποτελώντας την πρώτη ανάκλαση της μνήμης, στην αυγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παρακολουθώντας την σταδιακή μεταμόρφωση της φόρμας γίνονται αισθητά τα σημεία διαφοροποίησης του κάθε καλλιτέχνη, τα οποία και προσυπογράφουν την μοναδικότητα της εικαστικής του γραφής, χαρακτηρίζοντας την ταυτότητά του.

Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει το σχέδιο ως θεμελιώδες στοιχείο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, εν τη γενέσει της, και να παρουσιάσει τον τρόπο προσέγγισης του κάθε δημιουργού, από τις πρώτες σχεδιαστικές απόπειρες έως τα πιο ολοκληρωμένα έργα.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο, βασισμένο κυρίως στη λειτουργία της γραμμής, είναι άλλοτε γρήγορο, συνοπτικό και λακωνικό, σχεδόν ενστικτώδες και άλλοτε μελετημένο με άνεση χρόνου, ακριβές και λεπτομερειακό.

Η έκθεση, επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να θαυμάσει σχέδια των Μίμη Κοντού, Kωνσταντίνου Παρθένη, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Τσαρούχη και Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς των μεγάλων αυτών Ελλήνων δημιουργών.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:

Αμάραντος Μιχάλης, Ανανίδας Κώστας, Ανδρεαδάκης Δημήτρης, Βέργη Χρύσα, Βορδώνη Εριέττα, Γεωργιάδης Σάββας, Γιαννακάκη Μαρία, Γκόνου Ειρήνη, Γκούμας Βασίλης, Ηλιοπούλου Ειρήνη, Θεοχαράκη Ντένη, Κουβάκις Γιώργος, Κωτσαλάς Σπύρος, Μαδένης Μιχάλης, Μαρούδα Καλλιρόη, Μιχαλιτσιάνος Νίκος, Μπατινάκης Τίμος, Μπίλη Άννα, Νικολάου Ανδρέας, Παλλαντζάς Χρήστος, Παντελιάς Μίλτος, Παπακώστας Αχιλλέας, Σάμιος Παύλος.

Διάρκεια: 25 Νοεμβρίου 2017  – 9 Δεκεμβρίου 2017