Χρήστος Παλλαντζάς «Ἄνω σχῶμεν – Εκγαίνια

Χρήστος Παλλαντζάς «Ἄνω σχῶμεν – Εκγαίνια

Χρήστος Παλλαντζάς «Ἄνω σχῶμεν – Εκγαίνια 150 150 Evripides Art Gallery

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντικές παρουσίες εγκαινιάσθηκε η νέα έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Παλλαντζά «νω σχμεν» στην Εvripides Art Gallery, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου 2019.

Τον καλλιτέχνη τίμησαν καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, όπως καθηγητές Πανεπιστημίου, Ιστορικοί Τέχνης, Ιατροί, δικηγόροι, πολλοί διακεκριμένοι συνάδελφοί του, καθώς και έμπειροι συλλέκτες και φίλοι του, που τον παρακολουθούν πιστά, από τα πρώτα του βήματα, μέχρι και σήμερα.

Στη νέα του έκθεση ο Χρήστος Παλλαντζάς παρουσιάζει έργα με έντονη ζωγραφική δύναμη και ζωηρό συναίσθημα, που οδηγούν σε μια προσωπική θέαση του αστικού τοπίου και συγκεκριμένα του αττικού ουρανού.

Η απελευθέρωση της εικαστικής του γραφής είναι πιο ορατή από ποτέ, καθώς μετεξελίσσει την θεματολογία του και «ανοίγεται» στον χωροχρόνο. Τα έργα του είναι λουσμένα με ένα «πνευματικό» φως, μια βαθυστόχαστη αποτύπωση της ίδιας της ζωής, όπου η Τέχνη του ζωγράφου «μεσιτεύει» ανάμεσα σε γη και ουρανό, για να μας αποκαλύψει την δική του προσωπική «μαγική πόλη», κάτω «από έναν τρυφερό και αβάσταχτο ουρανό» όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η ζωγραφική του Χρήστου Παλλαντζά είναι ταυτόχρονα παρηγορητική. Αποτυπώνει την ανάγκη του δημιουργού να συνταιριάξει το όνειρο με την πραγματικότητα και να δημιουργήσει τον δικό του «μύθο» μέσα σε μια πόλη γεμάτη παραδοξότητες.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η  Δρ.Ιστορικός της Τέχνης –Τεχνοκριτικός, Οfficier des Arts et Lettres, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, στο κείμενό της, που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης:

«Με απτό ερέθισμα την ατμόσφαιρα, που υποβάλλουν τοπία σε γειτονιές της Αθήνας, το σούρουπο  ή και το βράδυ, ο Χρήστος Παλλαντζάς πραγματοποιεί, κάθε φορά, και από μια μεταφυσική σύνθεση: πομπό και δέκτη μιας υπέρτατης <αρμονίας>. Αρμονία,  ταυτισμένη με αυτή καθαυτή την υπέρτατη κοσμική ενέργεια, που ερμηνεύεται στα έργα του, με μιαν ευρηματική, μοναδική σε θέαση και σε αίσθηση, ατμοσφαιρικότητα.  Έχoντας, κοντολογίς, κατορθώσει να μετουσιώσει την ζωγραφική ύλη σε πνεύμα, ο εμπνευσμένα χαρισματικός καλλιτέχνης, μας μυεί σε αυτά καθαυτά τα μυστικά της κοσμογονίας….».

Από την πλευρά του, ο Αρχαιολόγος Ανδρέας Βλαχόπουλος σημειώνει: «Η νέα δουλειά του Παλλαντζά συνιστά μια οφειλή στην προηγούμενη: τα γήινα σώματα των ανθρώπων αποζητούσαν τους ουρανούς, φλέγονταν να αποδράσουν. Και ο Χρήστος έφερε τις φλόγες των ανθρώπων κοντά στους ανέμους των ουρανών. Τους έσμιξε, για να ξαναπάρουν ζωή. Ως ώφειλε.

Διάρκεια Έκθεσης:
24 Ιανουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου 2019