Εγκαίνια: Σάββας Γεωργιάδης “Women / Γυναίκες

Εγκαίνια: Σάββας Γεωργιάδης “Women / Γυναίκες

Εγκαίνια: Σάββας Γεωργιάδης “Women / Γυναίκες 150 150 Evripides Art Gallery

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάσθηκε η νέα έκθεση Ζωγραφικής του Σάββα Γεωργιάδη με τίτλο «Women / Γυναίκες» στη Γκαλερί Ευριπίδη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2017.

Τα γυναικεία πορτραίτα του Σάββα Γεωργιάδη εντυπωσίασαν κοινό και κριτικούς και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των συζητήσεων κατά την βραδιά των εγκαινίων.

Τον καλλιτέχνη τίμησε με την παρουσία της η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης -Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, καθώς επίσης καλλιτέχνες των εικαστικών, συλλέκτες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, αλλά και πολλοί φιλότεχνοι που ακολουθούν πιστά την πολυετή εικαστική του διαδρομή.

Στη νέα του έκθεση ο Σάββας Γεωργιάδης επικεντρώνεται με τρόπο ευλαβικό στα πρόσωπα, τα οποία ζωγραφίζει με ακραία συνέπεια, αναπτύσσοντας μια προσωπική θεωρία για το πορτραίτο, την οποία διακρίνουν έντονα προσωπικά και μεταφυσικά στοιχεία.

Πηγή έμπνευσής του, η ταινία του Carl Dreyer  «La Passion de Jeanne D’ arc» , του 1928, όπου ο Δανός κινηματογραφιστής χρησιμοποιεί με επαναστατικό τρόπο, για την εποχή του, τα κοντινά πλάνα, για να αναδείξει τα πάθη και τις δοκιμασίες της ηρωίδας του.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση:

«… Είναι φανερό ότι ο Σάββας δεν επιλέγει τυχαία τα μοντέλα του. Τα έργα του εκφράζουν σεβασμό, αγάπη και θαυμασμό προς το γυναικείο φύλο και μια προσήλωση στην ομορφιά ασυνήθιστη στην τέχνη του καιρού μας. Τα γυναικεία πρόσωπα του Γεωργιάδη κατακλύζουν τον καμβά απειλώντας να διαρρήξουν τα όριά του, σα να αγωνίζονται απεγνωσμένα να αποδράσουν από τη ζωγραφική επιφάνεια ακυρώνοντας έτσι τη μοναξιά τους. Τόσο ο ζωγράφος όσο και τα μοντέλα του υποδηλώνουν μια σφοδρή ανάγκη επικοινωνίας με τον θεατή.

Και πράγματι οι ηρωίδες της καθημερινότητας που πρωταγωνιστούν στους πίνακες του Σάββα Γεωργιάδη εντυπώνονται με τόση δύναμη στη μνήμη του θεατή που γίνονται οικείοι και παντοτινοί ένοικοι του φανταστικού του μουσείου, εκπληρώνοντας έτσι , όχι μόνο την επιθυμία του ζωγράφου, αλλά και έναν από τους πανάρχαιους σκοπούς της τέχνης».

Η Ιστορικός Τέχνης και τεχνοκριτικός κ. Ίρις Κρητικού επισημαίνει:

«…Εξερευνώντας τη θηλυκή φύση του οικείου του σύμπαντος, ορθώνοντας μπροστά μας με γενναιότητα τα πεδία, τις σημάνσεις, τις περιπέτειες και τις αδυναμίες των μύθων του, ο Σάββας Γεωργιάδης αφήνει τις γυναίκες του να εξομολογηθούν στον καθένα μας κάτι διαφορετικό.

Στους αβέβαιους ετούτους καιρούς μιας αποδημητικής και εύθραυστης ανθρωπότητας που δυσκολεύεται να πιστέψει στο παρεμβατικό θείο, ετούτο που ανέλπιστα μένει, είναι η πίστη στον άνθρωπο».

Διάρκεια Έκθεσης: 8 Δεκεμβρίου 2016 έως 7 Ιανουαρίου 2017.

Photos by Koutroumanos Vassilios: