Εγκαίνια: Μιχάλης Μαδένης – «το ελάχιστο, το ανείπωτο, το ίχνος»

Εγκαίνια: Μιχάλης Μαδένης – «το ελάχιστο, το ανείπωτο, το ίχνος»

Εγκαίνια: Μιχάλης Μαδένης – «το ελάχιστο, το ανείπωτο, το ίχνος» 150 150 Evripides Art Gallery

Με εξαιρετικές κριτικές και παρουσία καταξιωμένων προσωπικοτήτων από τον χώρο των εικαστικών Τεχνών και της διανόησης, καθώς και πολλών συλλεκτών και φιλότεχνων εγκαινιάσθηκε στην Evripides Art Gallery η νέα έκθεση Ζωγραφικής του Μιχάλη Μαδένη «το ελάχιστο, το ανείπωτο, το ίχνος», η οποία θα είναι στη διάθεση του κοινού έως τις 29 Ιουνίου 2019.

Κατά κοινή ομολογία η νέα έκθεση του Μαδένη αποτελεί μια από τις καλύτερες εικαστικές στιγμές του καταξιωμένου καλλιτέχνη, ο οποίος ξετυλίγει το πολύπλευρο ταλέντο του, αποκαλύπτοντας το εύρος της δεξιοτεχνίας του αλλά και της εσωτερικής αναζήτησης στο έργο του.

Πρόκειται για είκοσι τέσσερις μεγάλου μεγέθους πίνακες της τελευταίας (2017-2019) διετίας, οι οποίοι συνοδεύονται από τέσσερις παλαιότερους μαζί με σειρά 85 σχεδίων, που αποδεικνύουν πως η ίδια θεματική απασχολεί τον καλλιτέχνη, με διαφορετικό κάθε φορά αποτέλεσμα, τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Μετά από επίνευση της Νάσιας και του Κώστα Ευριπίδη (στη συλλογή τους ανήκει μεγάλο μέρος αυτής της πρόσφατης παραγωγής του ζωγράφου), ο Μιχάλης Μαδένης ενώνει πολλές παλαιότερες θεματικές του, με κυρίαρχη εκείνη του μοτίβου της βροχής, και με κάθετες κατακόρυφες και οριζόντιες λωρίδες, επιτίθεται πάνω στον καμβά με «τρεξίματα» ή «ροές» καθαρού ρευστού χρώματος, και με φαρδιές, αυτοσχέδιες σπάτουλες, που τις κινεί οριζοντίως, επικαλύπτει με χρωματικές επιστρώσεις την επιφάνεια του μουσαμά, και φτάνει ενίοτε μέχρι και να αποκαλύψει τμήματα πρότερων χρωματικών στρωμάτων.

Στους πρόσφατους πίνακες του Μαδένη, θα διακρίνουμε λεπτότατες αναφορές – στον Tàpies, τον Cy Twombly, τον Gerhardt Richter,  τον Leonardo Cremonini, τον Francis Bacon. Αυτές οι αναφορές μας διδάσκουν πως μέσα από την υλική υπόσταση ενός έργου τέχνης, μέσα από τις αδιόρατες διαφοροποιήσεις της πυκνότητας του χρώματος και του τρόπου επίθεσής του στην επιφάνεια του καμβά,  μπορούμε να φτάσουμε σε μια εξόχως ευαίσθητη και οξυδερκή παρατήρηση, κατανόηση και αντιμετώπιση γεγονότων και καταστάσεων. Είναι η τέχνη του ελάχιστου, του ανείπωτου, του ίχνους.

Διάρκεια Έκθεσης: 16 Μαΐου έως 29 Ιουνίου 2019