Εγκαινιάσθηκε η έκθεση ζωγραφικής Μιχάλης Μαδένης – «Διαδρομές»

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση ζωγραφικής Μιχάλης Μαδένης – «Διαδρομές»

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση ζωγραφικής Μιχάλης Μαδένης – «Διαδρομές» 150 150 Evripides Art Gallery

Διάρκεια Έκθεσης: Έως 27 Ιανουαρίου 2018

Μια ξεχωριστή βραδιά, γεμάτη χρώμα και φως, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, όλοι όσοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της νέας έκθεσης ζωγραφικής του Μιχάλη Μαδένη «Διαδρομές» στην Evripides Art Gallery, η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου 2018.

Τον καταξιωμένο δημιουργό τίμησαν με την παρουσία τους, σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, γνωστοί συλλέκτες και επιχειρηματίες, καθώς και πολλοί φίλοι του και φιλότεχνοι που θαυμάζουν το έργο του και παρακολουθούν την πολυετή εικαστική του διαδρομή.

Ο Μιχάλης Μαδένης στη νέα του έκθεση αναπλάθει με χρώμα και φως αναμνήσεις, όπως η ζωή μας χαρίζει, μέσα στην κυκλική πορεία του χρόνου, οδηγώντας μας σε τοπία οικεία αλλά δοσμένα με μια εσωτερικότητα και μεταφυσική απλότητα, που τα καθιστά μοναδικά.
Οι αναμνήσεις στα έργα του Μαδένη δεν είναι ποτέ μονοδιάστατες, έχουν χρώμα, εικόνες και συντροφεύονται από τις μυρωδιές και τους ήχους της βροχής, της θάλασσας, της πόλης ή της εξοχής.

Στόχος του δεν είναι να αναπαραστήσει αλλά να αναπλάσει την καθημερινότητα, τα τοπία της, τις στιγμές της. Δημιουργεί τον δικό του κόσμο, μέσα από μια βιωματική διαδικασία, η οποία εξαγνίζεται στην πορεία προς την ολοκλήρωσή της. Εικόνες που είναι τόσο κοντά στις αναμνήσεις μας, αλλά ταυτόχρονα δίνουν την δική τους αφήγηση για τους τόπους και τους ανθρώπους τους, που πάντα ενυπάρχουν στα έργα του, ακόμα και με τη μορφή του υπαινιγμού.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Κάθε έργο είναι μια διαδρομή, που σε κρατάει σε εγρήγορση. Δίνεις τη μάχη με τον χρόνο και την κούραση. Αναμετριέσαι με την αγωνία για το αποτέλεσμα. Και όλα αυτά ενσωματώνονται μέσα στο έργο. Είναι κομμάτια του εαυτού σου».

Αναφερόμενη στη νέα έκθεση του Μιχάλη Μαδένη, η Δρ.Ιστορικός της Τέχνης –Τεχνοκριτικός, Οfficier des Arts et Lettres, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, υπογραμμίζει στο κείμενό της, που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης:

«Τοπία-Ψυχογραφήματα» καθώς προβάλλουν δέκτες και πομποί εντυπώσεων, μνημών, συνειρμών, χαρισματικά δοσμένων, μέσα από ένα –πάντοτε-στις επάλξεις, χρώμα. Τοπία που χάρη στην ένταση του χρώματος-φωτός προβάλλουν «παλμογράφοι» ακόμη και ενός απειροελάχιστου αλλά, πάντοτε, σημαδιακού συναισθηματικού κραδασμού. Και αυτή, ακριβώς, η αίσθηση είναι εκείνη που μετουσιώνει τόσο αυτά τα τοπία όσο και οποιοδήποτε άλλο θέμα εμπνέει τον καλλιτέχνη σε μετα-φυσικό ερέθισμα καθώς αντανακλά, πάντοτε, κάτι πέραν του άμεσα ορατού».

Η Νάσια Ευριπίδου μιλώντας για τον Μιχάλη Μαδένη σημειώνει:

«Τον Μιχάλη Μαδένη τον γνώριζα σαν καλλιτέχνη από καιρό.

Το τελευταίο καλοκαίρι όμως, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά, την γενναιοδωρία της ψυχής του με εκείνη την ευγενική ευθραυστότητά του, στοιχεία που χαρακτηρίζουν πρώτα τον άνθρωπο Μιχάλη και μετά τον καλλιτέχνη Μαδένη.

Είναι ένας από εκείνους τους καλλιτέχνες της γενιάς του για τον οποίο θα μιλάμε για πάντα, περιμένοντας να μας συγκινήσει και να μας εκπλήξει, με εκείνες τις χρωματικές εκρήξεις των έργων του, καθώς θα μας αφηγείται με σεμνότητα και ήθος, όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές και ταυτόχρονα ουσιαστικά ανθρώπινες διαδρομές του».