Εγκαινιάσθηκε η έκθεση ζωγραφικής Σπύρος Κωτσαλάς «αναγωγή του βλέμματος»

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση ζωγραφικής Σπύρος Κωτσαλάς «αναγωγή του βλέμματος»

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση ζωγραφικής Σπύρος Κωτσαλάς «αναγωγή του βλέμματος» 150 150 Evripides Art Gallery

Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχθηκε το φιλότεχνο κοινό την νέα έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Κωτσαλά «αναγωγή του βλέμματος» που εγκαινιάσθηκε στη Γκαλερί Ευριπίδη.

Κατά την βραδιά των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους, τον καλλιτέχνη άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης, καταξιωμένοι συνάδελφοί του από τον χώρο των εικαστικών, επιχειρηματίες και συλλέκτες, καθώς και πολλοί φίλοι του και γνώστες του έργου του, που ακολουθούν πιστά την πολυετή του εικαστική διαδρομή.

Η ζωγραφική του Σπύρου Κωτσαλά κινείται ενάντια σε κάθε τι επιτηδευμένο δίνοντας έμφαση στην ακατέργαστη δύναμη του τοπίου και στην ομορφιά της ανθρώπινης παρουσίας, διδάσκοντάς μας έναν νέο τρόπο για να βλέπουμε ακόμα και τα πιο συμβατικά τοπία. Η δύναμη της εικαστικής του γραφής σε συνδυασμό με την αφοσίωσή του στο ελληνικό τοπίο, είτε αστικό είτε φυσικό, και η καθαρή και λιτή αποτύπωσή του, μας οδηγεί στις ρίζες και στην παράδοση της Ελληνικής ζωγραφικής.

Στα αστικά του τοπία, πρωταγωνιστούν τα προσφυγικά μπαλκόνια του Νέου Κόσμου, που μοιάζουν να ανοίγουν ένα «παράθυρο» διαφυγής μέσα από τις φιγούρες που εμφανίζονται κάθε φορά να πρωταγωνιστούν στον χώρο. Μια άμεση αποτύπωση του αστικού τοπίου, με έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα, που αναδύει μια «νέα πόλη πίσω από την πόλη».

Την ίδια στιγμή, τα πρόσωπα, του Σπύρου Κωτσαλά εντυπωσιάζουν με την εκφραστικότητα και αμεσότητά τους, την οποία επιτυγχάνει με την αυτονόμηση της φιγούρας και την αρμονία των χρωμάτων, διαμορφώνοντας μια προσωπική θέαση των προσώπων και των συναισθημάτων τους.

Απέριττη και απαλλαγμένη από κάθε τι υπερβολικό και η απεικόνιση του τοπίου της ελληνικής υπαίθρου. Στόχος του καλλιτέχνη δεν είναι να προκαλέσει ή να σοκάρει αλλά να αποδώσει την ένταση και την ζεστασιά του ελληνικού φωτός πάνω στην ελληνική γη, αγγίζοντας την αισθητική παράδοση της Βυζαντινής τέχνης αλλά παραμένοντας πιστός στην δική του όραση του τοπίου.

Αψηφώντας συχνά τους νόμους της προοπτικής εκφράζει μια ατμόσφαιρα και ένα τοπίο τόσο οικείο, που προκαλεί τον θεατή να λειτουργήσει ως «αναγνώστης» αναζητώντας την δική του αλήθεια πίσω από τις εικόνες.

Όπως επισημαίνει η ιστορικός Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: «Εστιάζοντας στο τρίπτυχο «άνθρωπος, φύση, αστικό τοπίο», ο Σπύρος Κωτσαλάς επινοεί και διαμορφώνει ζωγραφικά εικόνες γεμάτες χρώμα και πλαστικότητα, επιλεκτικά περιγραφικές, στοχεύοντας στην αναγωγή του βλέμματος και σε έναν ανοιχτό διάλογο με τον θεατή» και προσθέτει :

« (…)Ο Κωτσαλάς επιφορτισμένος με το αίσθημα της ευθύνης του σύγχρονου δημιουργού, του δεινού μάστορα των χρωμάτων, του απόλυτου γνώστη στη χρήση των υλικών αλλά και της εξαιρετικής ευχέρειας σε διάφορες τεχνοτροπίες, καθιερώνει μέσα από τη θεματογραφία του την αισθητική της προσωπικής του γραφής και της ατομικής καλλιτεχνικής του ταυτότητας».

Διάρκεια Έκθεσης: έως 15 Ιουλίου 2017

Ξενάγηση
Το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον Σπύρο Κωτσαλά στη νέα του έκθεση «αναγωγή του βλέμματος» στον εκθεσιακό χώρο της Γκαλερί Ευριπίδη.
Είσοδος ελεύθερη.