Εστιάζοντας στο τρίπτυχο «άνθρωπος, φύση, αστικό τοπίο», ο Σπύρος Κωτσαλάς επινοεί και διαμορφώνει ζωγραφικά εικόνες γεμάτες χρώμα και πλαστικότητα, επιλεκτικά περιγραφικές, στοχεύοντας στην αναγωγή του βλέμματος και σε έναν ανοιχτό διάλογο με τον θεατή
– Λουΐζα Καραπιδάκη
Iστορικός Τέχνης

βιογραφικό

O Σπύρος Κωτσαλάς γεννήθηκε στο Μύτικα Χαλκίδας το 1960. Έκανε μαθήματα αγιογραφίας στο Άγιον Όρος το 1979.  Ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής  με τους Βρασίδα Βλαχόπουλο και Τάσο Ρήγα,  συντήρηση εικόνων και χαρτιού με τον Αντώνη Γκλίνο και παλαιογραφία στο ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας 1981-1984. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών 1985-1990 με δασκάλους τον Βαγγέλη Δημητρέα και τον Νίκο Κεσσανλή. Αποφοίτησε με άριστα. Έχει πραγματοποιήσει έντεκα ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στη συλλογή του Υπουργείου Πολιτισμού, στην Πινακοθήκη Κομοτηνής, στο  κέντρο σύγχρονης τέχνης της Osaka στην Ιαπωνία και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στην Κύπρο, την Αγγλία, τις Η.Π.Α., το Βέλγιο και την Ελβετία.

Εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και στα ΤΕΙ Αθηνών. Το 2014-2015 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στα σκηνικά των πρώτων Ευρωπαϊκών αγώνων στο Αζερμπαϊτζάν. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

εκθέσεις

«Ζωτικός Χώρος»
Σπύρος Κωτσαλάς

17 Μαρτίου - 30 Απριλίου 2022

«Αναγωγή Του Βλέμματος»
Σπύρος Κωτσαλάς

15 Ιουνίου - 15 Ιουλίου 2017