Ολόκληρο το έργο του Μίλτου Παντελιά είναι μια αναζήτηση στο χρόνο. Η χρήση του παλίμψηστου στο κέντρο της ζωγραφικής του μας καλεί να φανταστούμε αυτό που δεν μπορούμε να δούμε. Να το ψάξουμε στη δική μας μνήμη. Να βλέπουμε κάθε φορά κάτι άλλο
– Claire Kueny
Ιστορικός Τέχνης, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Paris 8

βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε χαρακτική και λιθογραφία στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην συνέχεια Arts Plastiques στο Πανεπιστήμιο του Paris 8. Έμεινε στο Παρίσι για έντεκα συνεχή χρόνια.

Έχει δημιουργήσει έργα ζωγραφικής, σχεδίου και εκτύπωσης. Το έργο του είναι μεταφορικό, με ισχυρό το ανθρώπινο, κυρίως θηλυκό, στοιχείο. Η περίπλοκη επεξεργασία των εικόνων και η προσοχή στη λεπτομέρεια δίνει έμφαση στην ποιητική διάσταση των αντικειμένων του και την πληθώρα των θεμάτων του. Τα χρώματα είναι περιορισμένα και το σχέδιο είναι ιδιαίτερα ακριβές, ενώ η αίσθηση της ευθραυστότητας του χαρτιού γίνεται μέρος της τέχνης του.Τα διαδοχικά στάδια επεξεργασίας των επιφανειών υποδηλώνουν την ανασύσταση αναμνήσεων, κλιμακώνοντας το αίσθημα της νοσταλγίας και τη φθορά του χρόνου. Αξίες του παρελθόντος επιστρέφουν ανανεωμένες σε ένα νέο υπόβαθρο, συνδέοντας τις διδαχές της ιστορίας της τέχνης με το παρόν. Τα τεχνικά του μέσα συχνά παραπέμπουν στις μεθόδους εκτύπωσης, ακόμα και σε έργα ζωγραφικής.

Από το 1978 έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρο, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει πλήθος χαρακτικών για συλλεκτικές εκδόσεις. Έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές Κρατικών και Ιδιωτικών Μουσείων, σε Δημοτικές Πινακοθήκες και Ιδρύματα καθώς και σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

εκθέσεις

Έκθεση Ζωγραφικής: «Πτυχώσεις Μνήμης»
Μίλτος Παντελιάς

23 Φεβρουαρίου - 24 Μαρτίου 2017