Τα χρώματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, σε τιμωρούν αν τα ζορίσεις πέραν των αντοχών τους, ενώ το χαρτί απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αποσάθρωσης

βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1940  στη Σκιάθο. Γενέθλιος τόπος, με ισχυρή επίδραση στο έργο του. Αρχικά μετακόμισε με την οικογένειά του στον Βόλο και το 1958 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Η δεξιοτεχνία του στη ζωγραφική αναγνωρίστηκε από νωρίς, καθώς το 1970 απέσπασε το Α΄ Βραβείο στην έκθεση νέων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).

Από το 1961 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 40 ατομικές εκθέσεις, με πιο πρόσφατη την έκθεση «ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ» στην Evripides Art Gallery. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε 6 Πανελλαδικές εκθέσεις στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρώτη συμμετοχή το 1963, ενώ το 1985, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έλαβε μέρος στις εκθέσεις «Μνήμες-Αναπλάσεις-Αναζητήσεις», καθώς και «Η Ελλάδα και η θάλασσα».

Μέχρι τότε είχε ήδη ξεκινήσει να ψάχνει το προσωπικό του ιδίωμα σε αναμνήσεις από τη Σκιάθο και το κεντρικό του κίνητρο. Τα πρώτα του έργα είχαν ως θέμα τις γνώριμες εικόνες της θάλασσας, επανερχόμενα σε επόμενα έργα του ως άμεσες ή έμμεσες αναφορές στο τοπίο του Αιγαίου. Η πρώτη του προσωπική έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Γκαλερί Νέες Μορφές, 1968)

Το χαρτί, το μελάνι και η τέμπερα είναι τα αγαπημένα του υλικά, χρησιμοποιούμενα με διάφορους τρόπους. Σε πιο πρόσφατα έργα του, ο υλισμός της επιφάνειας κατακάθεται, για να δώσει χώρο στη ρευστή, ελεύθερη ζωγραφική, που σχηματίζει τη σύνθεση της διαφάνειας του υγρού στοιχείου.

Εργάστηκε ως γραφίστας (1966-1974) και δίδαξε σε ιδιωτικά σχολεία και καλλιτεχνικά στούντιο. Παρουσίασε το έργο του σε πολυάριθμες προσωπικές εκθέσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

Έργα του υπάρχουν στις συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Βουλής των Ελλήνων, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βόλου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, του Τελλόγλειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Εθνικής Τράπεζας , του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Αθήνας-Θεσσαλονίκης), της Ιονικής Τράπεζας, της Alpha Bank, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, της Αγροτικής Τράπεζας, της Γενικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, της Πινακοθήκης Πιερίδη, της Πινακοθήκης Εμφιετζόγλου, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος.

εκθέσεις

Γιάννης Μιχαηλίδης «Προσομοιώσεις»

7-30 Ιουνίου 2018