Έργα πηγαίας τέχνης, τα κεραμικά και τα ζωγραφικά έργα της Κατερίνας Γιάννακα είναι αισθησιακά, έχουν πλοκή, υφαίνουν ιστούς, όπως τα πλεκτά της, περιέχουν αγάπη αδιαπραγμάτευτη, όπως είναι η αγάπη της για τα δένδρα, τα φυτά, τα ζώα, τον ουρανό, τα σύννεφα, τον ήλιο, το φεγγάρι, τη θάλασσα, τα βουνά, τα ποτάμια, δηλαδή την ίδια τη ζωή
– Μιμίκα Γιαννοπούλου
Δρ. Αρχαιολόγος

βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1954. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ζωγραφική με τον Νίκο Νικολάου και τον Γιάννη Μόραλη, σκηνογραφία ενδυματολογία με τον Βασίλη Βασιλειάδη, ψηφιδωτό με τον Γιάννη Κολέφα. Συνέχισε τις σπουδές ψηφιδωτού στη Ραβέννα με δάσκαλο τον Paolo Racagni.

Δίδαξε εικαστικά στη μέση εκπαίδευση στην Ιστιαία, την Κηφισιά και την Αίγινα, από το 1981 έως το 2004. Αργότερα άνοιξε το δικό της εργαστήρι στην Αίγινα,  όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. το 2005 ξεκίνησε να ασχολείται για πρώτη φορά με την κεραμική.

H πρώτη της έκθεση κεραμικής έγινε το 2006 στο Ναύπλιο.Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 13 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στη Λάρισα, Αθήνα, Ιωάννινα, Αίγινα και οκτώ ατομικές κεραμικής στο Ναύπλιο, Αθήνα και Αίγινα. Το 2012 πήρε μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό κεραμικής και απέσπασε τον δεύτερο έπαινο. Το 2013 στον ίδιο διαγωνισμό, απέσπασε το πρώτο βραβείο.

Το μεγαλύτερο επίτευγμά της είναι στη ζωγραφική, που είναι κυρίως ανθρωπομορφική. Δημιουργεί μια έντονη συναισθηματική ατμόσφαιρα, ασχολούμενη κυρίως με την ψυχολογική κατάσταση των μοντέλων της (πραγματικά ή φανταστικά), ενώ στην κεραμική εκφράζει κυρίως μια πιο γήινη, ζωντανή και χαρούμενη διάθεση.

Έργα της υπάρχουν στις συλλογές της Πινακοθήκης της Λάρισας, του Μουσείου Μπενάκη, του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Αρμενία και Λουξεμβούργο.Η παράλληλη αγάπη της για την ζωγραφική και την γλυπτική, εκφράζεται μέσα από τα χειροποίητα, μοναδικά, αλλά και χρηστικά κεραμικά της.Από το 1988 ζει και εργάζεται στην Αίγινα.

εκθέσεις

Ζωγραφική – Κεραμική 2018
Κατερίνα Γιάννακα

3-26 Μαΐου 2018