«Τριάμισι χρόνια από την αναχώρηση του Νίκου.
Αμετάκλητη η αίσθηση της απουσίας.
Επιθυμία μου, ψηλαφώντας το έργο του, να νιώσω και πάλι κοντά του.
Να τον ξαναδώ μέσα από τη Ζωγραφική του».
– Γιώργος Χουλιαράς

βιογραφικό

Ο Νίκος  Χουλιαράς  γεννήθηκε στα Γιάννενα τον Οκτώβριο του 1940. Σπούδασε στην Ανωτάτη  Σχολή  Καλών Τεχνών, γλυπτική και σκηνογραφία, από όπου αποφοίτησε το 1967.

Κατά την περίοδο 1965-1971 ασχολήθηκε και με τη Μουσική. Γνωστός τραγουδοποιός  του «Νέου Κύματος» της δεκαετίας του ’60, έγραψε τη μουσική και τους στίχους από πολλά γνωστά τραγούδια, καθώς και για πρώτη φορά παρουσίασε  διασκευασμένους Ηπειρώτικους σκοπούς. Συνεργάστηκε  με  πολλά περιοδικά, γράφοντας  πεζά, ποιήματα,  καθώς  και  κείμενα για τα εικαστικά.

Το 1969 τιμήθηκε με το  Α΄ βραβείο Παρθένη για τη Ζωγραφική του. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, στην Biennale της Αλεξάνδρειας το 1969, στην έκθεση  «Αθήνα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 1985 και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο  Dallas, ΗΠΑ, το 1990 και στην παγκόσμια έκθεση EXPO ’92  στη Σεβίλλη. Έγραψε δεκατρία λογοτεχνικά βιβλία, τα πιο πολλά από  τις εκδόσεις  «ΝΕΦΕΛΗ». Πραγματοποίησε, δεκαεννιά ατομικές εκθέσεις Ζωγραφικής, τις πιο πολλές στη Γκαλερί «ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ». Το 2011 έγινε μεγάλη αναδρομική έκθεση της Ζωγραφικής του (επιμέλεια Λ. Πλέσσα) στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς και έκθεση σχεδίων του το 2018 στο κτίριο Χατζηκυριάκου Γκίκα. Ο Νίκος  Χουλιαράς πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2015.

εκθέσεις

Νίκος Χουλιαράς – Οι ζωγραφιές της επόμενης μέρας, Ξαναβλέποντας την ζωγραφική του

7-30 Ιουνίου 2018