Δεν έχω τη φιλοδοξία να εικονογραφήσω τις εποχές, πράγμα που με ξεπερνάει, γι΄αυτό και τα τιτλοφορώ “της άνοιξης”, “του καλοκαιριού”, “του χειμώνα”. Θέλω, να δώσω μέσα από τους κάθετους άξονες που εξελίσσονται σε πλαστικά γεγονότα, τη δύναμη και ορμή της άνοιξης, τον νυχτερινό ρεμβασμό του καλοκαιριού και την παγερότητα του χειμώνα
– Γιώργος Χουλιαράς

βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1947. Σπούδασε Γλυπτική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας κοντά στον Γ. Παππά, απ΄όπου αποφοίτησε με βραβείο Γυμνού και άλλες διακρίσεις και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία στο West Surrey College of Art και ακολούθως στη Γαλλία όπου παρακολούθησε Γλυπτική στην École des Beaux Arts εργαστήριο Cesar και Κεραμική στην École Superieure des Arts et Metiers.

Το 1978, με την επιστροφή του στην Ελλάδα, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συλλόγου Γλυπτών, με σκοπό την οργάνωση υπαίθριων εκθέσεων και την ανάδειξη της Σύγχρονης Γλυπτικής. Πραγματοποίησε σειρά μεγάλων εκθέσεων στον προ του Ωδείου Αθηνών χώρο, στις οποίες συμμετείχε με μεγάλου μεγέθους γλυπτά. Μαζί με ομάδα γλυπτών οργάνωσε περιοδικά συμπόσια Γλυπτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πιστεύοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να στηθούν σύγχρονα γλυπτά στον δημόσιο χώρο.

Παρουσίασε την πρώτη του προσωπική έκθεση στην γκαλερί Νέες Μορφές το 1977. Χρησιμοποιεί υλικά που υπογραμμίζουν την στερεότητα των μορφών, όπως πέτρα (κυρίως ασβεστόλιθο), τσιμέντο, τερρακότα και μέταλλο. Δημιουργεί γλυπτά που συνήθως ξεκινούν από ανθρώπινες φιγούρες με τάση για μορφοποίηση  που παραπέμπει στην Ελληνική παράδοση και την αρχαϊζουσα γλυπτική. Αργότερα πέρασε σε πιο αφηρημένες ερμηνείες, ενώ επέκτινε το εύρος των υλικών που χρησιμοποιούσε για να περιλάβει μάρμαρο, μπρούτζο, ατσάλι, αλουμίνιο, σίδερο, γυαλί. Οι διαφορετικές ιδιότητες του κάθε υλικού γίνονται μέρος της δημιουργίας.

Eκλέχθηκε Καθηγητής Γλυπτικής στην Α.Σ.Κ.Τ. (2001-2014) , ενώ διετέλεσε Αντιπρύτανης στην Α.Σ.Κ.Τ. (2003-2006)

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, κατακτώντας διεθνείς διακρίσεις. Το 1980 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Βαλκανική Έκθεση της Βουδαπέστης (τιμητική διάκριση) και το 1988 έλαβε μέρος στη Biennale μικρών γλυπτών Βουδαπέστης. Έχουν διοργανωθεί δύο αναδρομικές εκθέσεις του έργου του στα Γιάννενα, το 1994 (Πολιτιστικό Κέντρο) και το 2009 (Σχολή Ζωσιμαία).

Κατά την πολύχρονη διαδρομή του έχει φιλοτεχνήσει μνημεία και γλυπτά για δημόσιους χώρους, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, όπως στο Fetal medicine, King’s College του Λονδίνου , καθώς και το γλυπτό για τον «Έλληνα Μετανάστη» στο Μόντρεαλ του Καναδά. Η τελευταία του έκθεση «Γλυπτικές Αισθήσεις» στην Evripides Art Gallery παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο 2018.

εκθέσεις

Έκθεση Γλυπτικής: «Γλυπτικές Αισθήσεις»
Γιώργος Χουλιαράς

1 έως 24 Φεβρουαρίου 2018