Η ζωγραφική στη φύση ενέχει δέος, ελευθερία, αίσθηση εσωτερικής απεραντοσύνης, ένωση με τη μήτρα, την παγκόσμια μητέρα, …αίσθηση ότι ανήκω και μου ανήκει, ένωση, σύνδεση με την Αρχή, την κατανόηση της ζωής, της ύπαρξης, αποδοχή του φόβου …του θανάτου
– Χρύσα Βέργη

βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1978-1979 και 1984-1988). Το 1980-1983, σπούδασε Interior Design στο Fine Arts School of California State University of  Long Beach, USA. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts de Paris, France, με καθηγητή τον Pierre Carron, ύστερα από τις υποτροφίες της Ελληνικής και Γαλλικής Κυβέρνησης (1990-1992). .

Έργα της βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην  Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, στη συλλογή του Ομίλου Εταιρειών ΑΓΕΤ Ηρακλής, στις συλλογές της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς,  στη συλλογή της Interamerican και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο της επιλέχθηκε να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στους  Ολυμπιακούς του 2004.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος  του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ,  προτάθηκε έργο της με θέμα την ελιά, το οποίο δημοπρατήθηκε και τα έσοδα προσφέρθηκαν στο Ταμείο των Δασών. Το έργο κατακυρώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Θεματικοί  κύκλοι της  δουλειάς της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και Art Fairs στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κίνα, ΗΠΑ, Αγγλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία, Κύπρος, Τουρκία, Κορέα, Μπαχρέιν, Ντουμπάι, Λίβανος).

Evripides Art - Χρύσα Βέργη

εκθέσεις

Χρύσα Βέργη – «Flumen Vitae»

7-30 Ιουνίου 2018

«Η Ψυχή Του Τοπίου – Αναδρομή 1985-2015»
Χρύσα Βέργη

24 Σεπτεμβρίου - 17 Οκτωβρίου 2015