Εγκαινιάσθηκε η έκθεση Ζωγραφικής: Βασίλης Γκούμας «somniatus ero»

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση Ζωγραφικής: Βασίλης Γκούμας «somniatus ero»

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση Ζωγραφικής: Βασίλης Γκούμας «somniatus ero» 150 150 Evripides Art Gallery

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάσθηκε η έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Γκούμα, με τίτλο «Somniatus ero», στη Γκαλερί Ευριπίδη, σηματοδοτώντας την επίσημη «εκκίνηση» της διαδρομής του ταλαντούχου καλλιτέχνη στον εικαστικό χώρο.

Η έκθεση έτυχε θερμής υποδοχής, καθώς στη βραδιά των εγκαινίων παρευρέθησαν σημαντικοί άνθρωποι της Τέχνης και της διανόησης, επιχειρηματίες, πολιτικοί, καθώς και πολλοί φιλότεχνοι και συλλέκτες που είτε ήταν γνώστες της δουλειάς του καλλιτέχνη, είτε αντίκρισαν για πρώτη φορά τα έργα του και την ιδιαίτερη τεχνική του.

Τα ακρυλικά χρώματα και τα ξυλοχρώματα, μετατρέπονται στα χέρια του Βασίλη Γκούμα σε «αφηγητές» της ιστορίας μιας σειράς γυναικείων μορφών, που προσομοιάζουν με θεότητες, απαλλαγμένες από την φθορά του χρόνου και την σκόνη της καθημερινότητας.

Αναζητώντας την αέναη σχέση ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο ο ζωγράφος ιχνηλατεί μια δική του χωρογεωγραφία, καθώς η φυσική απώλεια λειτουργεί ως απαρχή για μια νέα δημιουργία, για μια διαφορετική θέαση της μορφής αλλά και της ίδιας της ψυχής.

Στοιχεία άυλα και υπεργήινα, χαρακτηρίζουν τα μοντέλα του, που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τη βικτωριανή εποχή, αποπνέοντας συνάμα μια έντονη πνευματικότητα και ένα ηθικό κάλλος.Ο Βασίλης Γκούμας δημιουργεί πνευματικές μορφές, με προσεχτικά μελετημένες αφαιρέσεις, ώστε να μην αλλοιωθεί το ύφος και η φυσιογνωμία τους, αλλά συνάμα διαμορφώνοντας μια υπερβατική πραγματικότητα.

Με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία που τον διακρίνει μεταφέρει στον καμβά του, την αρμονία και την ισορροπία που συναντάμε στη φύση, και πετυχαίνει να αποτυπώσει με μαεστρία τις διακυμάνσεις και τις εντάσεις στους τόνους και στο σχέδιό του.

Όπως επισημαίνει η Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης κ. Αθηνά Σχοινά, που έχει προλογίσει τον κατάλογο της έκθεσης:

«Πίσω από κάθε μορφή του Βασίλη Γκούμα, υπάρχει μια σημαντική μελέτη, που αφορά μαθηματικές και φυσικές σχέσεις κι αναλογίες, οι οποίες έχουν, μέσα από πάμπολλα σχέδια προηγηθεί. Αναφέρω το γεγονός, για να τονίσω ότι αφενός τα έργα του αυτά, αποδίδονται με αμεσότητα, δύναμη, αισθαντικότητα και χάρη, αφετέρου χωρίς να είναι διόλου εγκεφαλικά ενσωματώνουν μια υφέρπουσα γεωμετρία, που αφορά τα μέρη και τις αρθρώσεις της εικόνας, η οποία υπαινίσσεται κατ΄αναλογία τα μέρη και τις αρθρώσεις του λόγου ύπαρξής της».

Διάρκεια Έκθεσης : 29 Σεπτεμβρίου έως 29 Οκτωβρίου 2016.

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ξενάγηση στην έκθεση «somniatus ero» από τον ίδιο τον Βασίλη Γκούμα στις 12.30.

Η είσοδος στην ξενάγηση είναι ελεύθερη.