Δελτίο Τύπου – Γιάννης Αδαμάκος

Δελτίο Τύπου – Γιάννης Αδαμάκος

Δελτίο Τύπου – Γιάννης Αδαμάκος 150 150 Evripides Art Gallery

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΟΣ
«NIMBUS»

Η Γκαλερί Ευριπίδη εγκαινιάζει στις 22 Οκτωβρίου την νέα έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου με γενικό τίτλο «Nimbus*».

Στα νέα έργα του Αδαμάκου το «φωτεινό νέφος» (nimbus) έχει δεσπόζουσα θέση, αναδεικνύοντας την επίμονη προσπάθεια του καλλιτέχνη να επαναπροσδιορίσει την φευγαλέα σχέση των ορίων του φωτός και της σκιάς. Σε αυτήν την δουλειά, που αποτελεί φυσική συνέχεια της προηγούμενης σειράς έργων του με τίτλο «9 Lumen», τα ακαθόριστα όρια, το στοιχείο του κενού και η εσωτερικότητα που διακρίνονται στο έργο του Γιάννη Αδαμάκου, αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία.

Με τον τρόπο που ο Αδαμάκος δουλεύει τη ζωγραφική επιφάνεια, φαίνεται ότι το έργο είναι άμορφο ασαφές και τυχαίο. Στην πραγματικότητα όμως τον ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική και η δομή του έργου, η ισορροπία κάτω από την επιφάνεια.

«Αν και αφαιρετικά, τα έργα αυτά μεταφέρουν μια ατμόσφαιρα που πηγάζει από τυχαίες ματιές σε πραγματικά τοπία και πράγματα. Ο Γιάννης Αδαμάκος είναι κομιστής αποκαλύψεων του φωτός, καθώς η ζωγραφική του ισορροπεί ανάμεσα στο θάμβος, δηλαδή σε μια λάμψη που μας θαμπώνει, και στον βασάλτη, σε ένα πέτρωμα με μεγάλη ποικιλία σκίασης. Οι φωτεινές περιοχές στους πίνακές του μοιάζουν με φωτοστέφανα, όπως αυτά που δημιουργεί η φλόγα ενός κεριού στο σκοτάδι”, γράφει ο Ιστορικός Τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.

Για έναν εσωτερικό διάλογο του Αδαμάκου με τους Τέρνερ και Ρόθκο κάνει λόγο η ψυχοθεραπεύτρια Μαριαλένα Σπυροπούλου, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι “Οι πίνακές του έχουν την κάθετη και την οριζόντια θέασή τους. Ο κόσμος είναι σαν να λέει ο ζωγράφος, δεν είναι ένας, εναπόκειται στη θέαση αυτού που το κοιτάει. … Ο δημιουργός απεικονίζει, ασφυκτιά μέσα στον κόσμο των ιδεών, εκεί όπου όλα έχουν ειπωθεί, όλα έχουν εφευρεθεί. Ο Γιάννης Αδαμάκος τόλμησε να ξεκλειδώσει αυτό που ήταν πάντα δικό του: Το κενό, το αδιέξοδο, ως αναγκαία προϋπόθεση εξέλιξης”.

*Νimbus: Φωτεινά νέφη που καλύπτουν όλο τον ουρανό. Ονομάζονται έτσι επειδή η βάση τους είναι πολύ σκοτεινή, ενώ συνοδεύονται από βροχή ή πυκνή χιονόπτωση.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 στις 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου ως 28 Νοεμβρίου 2015

Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι 106 73,
τηλ: 210 3615909, fax: 210 3600620, email: info@evripides-art.gr, website: http://evripides-art.gr/
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 -15.00 & 17.00 – 20.30,
Σαββάτο: 11.00 -15.00. Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά

Φωτογραφικό υλικό από την έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου: