«ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ…» του Βαγγέλη Ρήνα

«ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ…» του Βαγγέλη Ρήνα

«ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ…» του Βαγγέλη Ρήνα 150 150 Evripides Art Gallery

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΗΝΑΣ
«Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Ε Σ…»
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΜΑΪΟΥ 2016
«Ζωγραφίζοντας το μη ορατό»
Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάσθηκε η νέα έκθεση του αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Βαγγέλη Ρήνα με τίτλο «ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ…» στη Γκαλερί Ευριπίδη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Μαϊου 2016.

Την λαμπερή βραδιά των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους καταξιωμένοι καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτικοί, επιχειρηματίες, φιλότεχνοι και πολλοί φίλοι του καταξιωμένου καλλιτέχνη, που δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την καινούργια του έκθεση.

Η νέα εικαστική πρόταση του Βαγγέλη Ρήνα -μετά από τις μεγάλες εκθέσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία έξη χρόνια στις Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελείται από έργα μεγάλων διαστάσεων καθώς και γλυπτά.

Βράχια λουσμένα στο άσπιλο ελληνικό φως, που με την πρώτη θέαση παραπέμπουν σε κάτι άχρονο, αρχέγονο, φαινομενικά αμετακίνητο και σε κάθε περίπτωση μυστηριακό. Τόποι- όχι τοπία- με εμφανή την αχρονία. Τόποι προερχόμενοι από το φαντασιακό του δημιουργού που καταλήγουν να είναι τοπία του εσώτερου κόσμου του. Συνθέσεις που εκκινούν από τον κόσμο των αισθητών για να μετασχηματιστούν, σε καθολικά αισθητικά γεγονότα.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στη νέα του έκθεση εξηγεί :

«… Έχω την αίσθηση, ότι απειλείται το μέγιστο αγαθό του ανθρώπου, η ελευθερία. Διαβλέπω και διαισθάνομαι ότι το τέρας ενός απευκταίου νέου ολοκληρωτισμού, δομείται με τα δομικά υλικά μιας αστόχαστης και άκριτης αποδόμησης των πάντων. Ανησυχώ και μια εμμονική αγωνία με ωθεί στην αναζήτηση ενός ξεχασμένου και ανεπιτήδευτου τόπου, που να μπορεί να αρδεύει με φαντασία και ελπίδα, την απειλούμενη ελευθερία. Ο τόπος αυτός για μένα, είναι αυτός που δεν απεικονίζει το πραγματικό».

 

H Ιστορικός Τέχνης και συγγραφέας Δρ. Ντόρα ΗλιοπούλουΡογκάν σημειώνει στον πρόλογο του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση:

«…Διαρκώς και δημιουργικά ανανεωμένη στο διάβα του χρόνου η εικαστική γραφή του Ρήνα δεν αναλώθηκε ποτέ σε πλατειασμούς, σε εύκολες λύσεις και σε επαναλήψεις. Τουναντίον, αντλεί από το διαρκώς εκ των ένδον και εκ βαθέων ανελισσόμενο έργο του, μια ολοένα νέα πνοή» και συνεχίζει επισημαίνοντας :

«…Σε διαρκή εγρήγορση, κινητικότητα και εναλλαγή μεσ’ από τον ρυθμό που τις διέπει, οι όποιες μορφές και σχήματα προβάλλουν στις ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ του Ρήνα, προκαλούν κάθε φορά και από μια διαφορετική ερμηνεία/ανάγνωση, καθώς μόνο φαινομενικά -τεχνικά- δεν «κινούνται». Παρουσίες στο «επέκεινα…» του επιστητού… πλασμένες μεσ’ από το Φως και αντίστροφα. Θησαυρίσματα από μνήμες, συνειρμούς, βιώματα που μας ενθαρρύνουν να διαισθανθούμε όσα δεν είναι άμεσα αντιληπτά αλλά «υπάρχουν» σε αδιόρατα μήκη κυμάτων. Έργα, που ενορχηστρωμένα μεσ’ από το ιδιωματικό στον Ρήνα φως, γητεύουν όχι μόνο την όραση αλλά και την ψυχή μας».

 

Την διαρκή αναζήτηση του θαύματος στο έργο του Ρήνα υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Ζαχαρίας Σώκος σημειώνοντας:

«…Ο Ρήνας και στην προηγούμενη δουλειά του και σε ό,τι παρουσιάζεται στις «ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ…», βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση του θαύματος. Το θαύμα είναι το ζητούμενο, το θαύμα είναι ο Τόπος…» και συνοψίζοντας καταλήγει : «…Είναι γνωστή η ικανότητα του Ρήνα στην πιστή αναπαράσταση, όσο και στην απόσταξη των ουσιωδών χαρακτηριστικών των θεμάτων του. Η απόσταξη αυτή είναι οδηγημένη από μια βαθύτητα, που στη συγκεκριμένη έκθεση απηχεί την αγωνία του και το καταφύγιό του, απέναντι στη βαρβαρότητα των νέων χρόνων που απειλεί τον άνθρωπο. Η συνείδησή του ενεργοποιείται και αντιδρά, προτάσσοντας αρχέγονες οντότητες, άφθαρτες και αναλλοίωτες, αιώνες και διαρκείς, να χοροστατούν λουόμενες στο ακήρατο ελληνικό φως. Η νέα δουλειά του Βαγγέλη Ρήνα συνεχίζει να φανερώνει τη βαθιά του πίστη στη ζωγραφική τέχνη. Δεν διαλύει τις μορφές στο πλαίσιο νεωτερικών και μετανεωτερικών αναζητήσεων, αντιθέτως υμνεί την υπόσταση των όντων. Είναι μια ζωγραφική και ένα έργο υμνητικό και ολοφυρόμενο, γιατί αφουγκράζεται τον άναρθρο λόγο που δονεί τη σιωπή του κόσμου».

 

Διάρκεια Έκθεσης : 21 Απριλίου έως 28 Μαϊου 2016.
Η έκθεση συνοδεύεται από εκτεταμένο δίγλωσσο κατάλογο.

 

Κατά την διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τον ίδιο τον Βαγγέλη Ρήνα στις 12.30 μ.μ. τις ακόλουθες ημερομηνίες:

Σάββατο 07/05/16
Σάββατο 14/05/16
Σάββατο 21/05/16

 

Η είσοδος στις ξεναγήσεις είναι ελεύθερη.