Κοσμήματα της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου στην Γκαλερί Ευριπίδη

Κοσμήματα της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου στην Γκαλερί Ευριπίδη

Κοσμήματα της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου στην Γκαλερί Ευριπίδη 150 150 Evripides Art Gallery

Στο Art Shop της Γκαλερί Ευριπίδη από 18 Μαρτίου 2017

«Ο κόσμος είναι ένας. Αρκεί να τον ανακαλύψουμε» υποστηρίζει η Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου και μας καλεί να γίνουμε συνοδοιπόροι στις αναζητήσεις της στον χώρο του εικαστικού κοσμήματος, με την ευκαιρία της παρουσίασης της νέας της δουλειάς, που φιλοξενείται από το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στο art shop της Γκαλερί Ευριπίδη.

Στα κοσμήματα της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, τα υλικά, παλιά και γνώριμα, «ξανασυστήνονται» λαμβάνοντας νέα υπόσταση. Πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες, κουμπιά, διάφορα κομμάτια από παλιά χρηστικά αντικείμενα, υφάσματα, ξύλο και κόκκαλο συνδυάζονται με παραδοσιακά και έθνικ στοιχεία, δημιουργώντας μοναδικά κοσμήματα.

Οι εικαστικές της δημιουργίες αναδεικνύουν στο σήμερα την ομορφιά του παρελθόντος μέσα από κομμάτια που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και την φαντασία.

Ιστορίες και διδάγματα ζωής, είτε από τα προσωπικά της βιώματα, είτε από εμπειρίες ανθρώπων από το κοντινό της περιβάλλον, αποτελούν τον οδηγό της σε αυτήν την «περιπέτεια» του μυαλού και της καρδιάς, που μετουσιώνεται σε κόσμημα.

Η Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου έχει εργαστεί στις εφαρμοσμένες τέχνες και τη γραφιστική, ενώ στο κόσμημα είναι αυτοδίδακτη. Μέσα από τα έργα της εκφράζει την αγάπη, τον πόνο αλλά και την ελπίδα για ζωή. «Τα κοσμήματά μου είναι μια ολόκληρη περιπέτεια του μυαλού και της ψυχής. Αποτέλεσμα διαρκούς αναζήτησης σε ξεχασμένα σεντούκια, υπαίθριες αγορές και παζάρια ανά τον κόσμο», σημειώνει η ίδια.

Πρόκειται για μια επίμονη άσκηση του βλέμματος μέχρι να εντοπίσει εκείνο το αντικείμενο, εκείνο το υλικό, που θα αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα δημιουργία. Καταφέρνει και δίνει πνοή σε υλικά που έχουν περάσει στη λήθη ή την αχρησία, σε αντικείμενα που οι υπόλοιποι θεωρούν πως έχει κλείσει ο κύκλος ζωής τους. Τα προσεγγίζει με στοργή και τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία, για μια νέα ζωή, μέσα από τις δημιουργίες της, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τα κοσμήματα της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου είναι μοναδικά, δεν αναπαράγονται και διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Κοσμήματα-Τάματα σχεδιασμένα από τον Τάσο Μαντζαβίνο:

Η δύναμη της προσευχής γίνεται δύναμη ψυχής και κλείνεται μέσα στα κοσμήματα-φυλαχτά της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου.

Πρόκειται για συλλεκτική έκδοση, που αποτελείται από 13 μοναδικά κοσμήματα, που έχουν φιλοτεχνηθεί από την ίδια, πάνω σε πάνινα τάματα, σχεδιασμένα από τον σύζυγό της και καταξιωμένο ζωγράφο Τάσο Μαντζαβίνο και κεντημένα από την Σταυρούλα Μαντζούκη.

Έθνικα:

Εμπνευσμένα από τα ταξίδια και τις αναζητήσεις της στις αγορές και τα παζάρια του κόσμου, με έμφαση στις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα κάθε λαού και τόπου. Από τη Λευκορωσία και το Μαρόκο μέχρι τη μακρινή Κίνα και την Ινδία.

Αφρικανικά:

Με στοιχεία από τις εικαστικές παραδόσεις της Υποσαχάριας Αφρικής και την επιλεκτική αφαιρετικότητα της αφρικανικής τέχνης. Κοσμήματα με κύρια υλικά το ξύλο και το κόκκαλο, με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η σημασία του καθενός είναι μοναδική και ανεπανάληπτη.

Παραδοσιακά:

Με έντονες επιρροές από τους αργυροχρυσοχόους των Ιωαννίνων, αλλά και από την παράδοση της Μικράς Ασίας, η Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου παντρεύει το χθες με το σήμερα, ενσωματώνοντας στα κοσμήματά της φιλιγκρί μεταλλικά στοιχεία και υφάσματα από παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά. Με νοσταλγική διάθεση δίνει σύγχρονη εικαστική προσέγγιση στο παραδοσιακό ελληνικό κόσμημα, δημιουργώντας μοναδικά κομψοτεχνήματα.