Γιώργος Βακαλό – Εγκαίνια

Γιώργος Βακαλό – Εγκαίνια

Γιώργος Βακαλό – Εγκαίνια 150 150 Evripides Art Gallery

Με μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχθηκε το κοινό την έκθεση ζωγραφικής, αφιέρωμα στον εικαστικό Γιώργο Βακαλό, η οποία εγκαινιάσθηκε στην Evripides Art Gallery και θα διαρκέσει έως τις 27 Οκτωβρίου 2018.

Την βραδιά των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, καταξιωμένοι εικαστικοί, συλλέκτες, φιλότεχνοι, καθώς και πολλοί μαθητές του Βακαλό, που θέλησαν να θαυμάσουν τις δημιουργίες του δασκάλου τους, 27 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 50 ζωγραφικά έργα, προερχόμενα από την συλλογή της οικογένειας Βακαλό, και αναδεικνύει την ευρύτητα του έργου του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, που διακρίθηκε εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Το στήσιμο της σύνθεσης, η ταυτότητα των μορφών και η ατμόσφαιρα που επικρατεί στη ζωγραφική του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ουσιαστική ποιητική του κράση, που θα εκδηλωθεί και θα του υπαγορεύσει διαφορετικές αισθητικές λύσεις στο διάβα της σταδιοδρομίας του, τόσο στο καθαρά ζωγραφικό όσο και στο σκηνογραφικό του έργο, όπου μεγαλούργησε σε διεθνή κλίμακα.

Η Δρ. Ιστορικός της τέχνης –τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν επισημαίνει στον πρόλογο του καταλόγου, που συνοδεύει την έκθεση: «Ο Βακαλό ποιώντας ζωγραφική, <ποιεί> στην ουσία <ποίηση>, δηλαδή μεταφέρει αυτούσια την δομή του ψυχισμού του, το έρμα της προσωπικότητάς του, στις δημιουργίες του, κωφεύοντας σε περαστικές μόδες, σε συνταγές» και προσθέτει: «… Καταγραφέας του μυστικού της κοσμογονίας στην ωριμότητα και μέχρι τέλους της ζωής του, ο Γιώργος Βακαλό μας κληροδότησε ένα έργο με έρμα και ψυχή επειδή, ακριβώς, ήταν ο ίδιος διαπερασμένος από αυθεντικό πάθος για δημιουργία. Το έργο του συνολικά θεωρημένο αποτελεί μιαν επαλήθευση του ορισμού, που έδωσε ο Πλάτων για την Τέχνη, ότι, δηλαδή, για να είναι αυθεντική πρέπει να εκφράζει μιαν Ιδέα και όχι να αποτελεί μιαν μίμηση. Αυτήν, καθαυτή την Ιδέα της Κοσμογονίας εκφράζει στις συνθέσεις του, ο Γιώργος Βακαλό και, μάλιστα, με τον πιο ποιητικό τρόπο».