Γιάννης Μιχαηλίδης Εγκαίνια

Γιάννης Μιχαηλίδης Εγκαίνια

Γιάννης Μιχαηλίδης Εγκαίνια 150 150 Evripides Art Gallery

Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των εικαστικών τεχνών και της διανόησης εγκαινιάσθηκε στην Evripides Art Gallery η νέα έκθεση «Προσομοιώσεις» του Γιάννη Μιχαηλίδη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου 2019.

Για άλλη μια φορά, ο Γιάννης Μιχαηλίδης κατέκτησε το κοινό με την αλήθεια και μοναδικότητα της εικαστικής του γραφής, η οποία με το πέρασμα των χρόνων γίνεται όλο και πιο βαθυστόχαστη, αποτυπώνοντας δεξιοτεχνικά το  χρονικό της φθοράς και της αναγέννησης.

Στη νέα του έκθεση, ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ανακαλύπτει νέες εικόνες, με νέες ποιότητες, πάντα σε σχέση με τα υλικά, που παύουν να ταυτίζονται μόνο με την οξειδωμένη επιφάνεια, η οποία χαρακτήριζε την προηγούμενη ενότητα των «Scrap», και επιδίδεται με έναν τρόπο «μυσταγωγικό» στη δημιουργία νέων εμπειριών «προσομοίωσης» της φθοράς.

Η μνήμη τροφοδοτεί το έργο του, ανασύροντας εικόνες από προσωπικά βιώματα, συνδεδεμένα με την πορεία φθαρτών υλικών, στα οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα να αναγεννηθούν και να αποτελέσουν συστατικό της Νεκρής Φύσης.

Η μετουσίωση της φθοράς πάνω στο  χαρτί, με τον υπαινικτικό τρόπο, που χαρακτηρίζει την Τέχνη του Μιχαηλίδη, αποτελεί μια επίπονη διαδικασία, με εντάσεις και συνεχείς εναλλαγές, καθώς συχνά τα υλικά και ο καλλιτέχνης έχουν κόντρα ρόλους, δοκιμάζοντας ο ένας τις αντοχές του άλλου.

Η επεξεργασία του χαρτιού και η δημιουργία πτυχώσεων, αποτελεί το πρώτο στάδιο αυτής της ιδιαίτερης διαδικασίας ώσμωσης και εν συνεχεία τον λόγο έχουν τα  υδατοδιαλυτά -ακρυλικά- χρώματα, τα οποία παγιδεύονται μέσα στις πτυχώσεις αποκαλύπτοντας εικόνες απρόσμενης ομορφιάς.

«Αχειροποίητα» έργα, που σε κάθε τους στάδιο υπαινίσσεται η πίστη και ο θαυμασμός του δημιουργού τους, στην αστείρευτη δύναμη των οξειδώσεων, αλλά και η έντονη επιθυμία του για εμβάθυνση σε νέες μεθόδους και τεχνικές προσομοίωσης της ύλης με το υλικό, που οδηγούν σε μια νέα θέαση τόσο προσωπική και ξεχωριστή, όσο και η «μυσταγωγική» Τέχνη του Γιάννη Μιχαηλίδη.

Διάρκεια Έκθεσης:  έως 12 Ιανουαρίου 2019